Meer rondom online leren

Blogs & Nieuws

Xerte Online Toolkits

Let’s Recap: Xerte Talk – Audio en video gebruiken

Online modules hoeven tegenwoordig zeker niet alleen te bestaan uit pdf's, een serie PowerPoints of standaard quizzen... Er zijn heel veel mooie pagina types in Xerte! En het programma biedt veel ruimte voor video en audio. Daar maak je leren eenvoudig nóg interactiever mee.

YouTube staat al jaren bovenaan in de ‘Top 200 Tools for Learning’ lijst. Deze wordt jaarlijks door Jane Hart gepubliceerd. Zij is oprichtster van het Centre for Learning & Performance Technologies (één van de leidende websites op het gebied van didactische trends). Deze vaste positie van YouTube, verkregen doormiddel van onderzoek, laat zien hoe waardevol het gebruik van beeld en geluid is tijdens het leerproces. De content wordt door deze toevoeging al snel beter opgepakt én meer gewaardeerd. In de lijst zien we ook dat Zoom en Microsoft Teams flink zijn gestegen sinds 2019. Dit komt voornamelijk door de Corona pandemie.

Tijdens de Xerte Talk (gratis webinar) van vrijdag 23 april 2021 lieten we je zien hoe video en audio verwerkt kan worden binnen jouw modules. Daarnaast gaven we de community een sneak preview van een aantal nieuwe pagina’s. Nu een korte ‘How to’:

 

 

1. Waar haal ik video’s vandaan?

Eigen content creëren via YouTube of Vimeo

Wanneer je zelf video’s hebt gemaakt kun je deze eenvoudig op YouTube of Vimeo plaatsen. Denk aan een rondleiding door een gebouw, een animatie instructie of een korte introductie van jezelf of de organisatie voor een persoonlijk gevoel. Het is altijd beter wanneer je media kunt streamen vanuit deze platformen, aangezien Xerte geen streaming server is en het erg veel dataruimte in beslag neemt.

YouTube zul je al bekend mee zijn, Vimeo is vergelijkbaar. Het verschil is dat je met Vimeo video’s nog beter afschermt. Met een gratis account kun je al zo’n 500 Mb per week opladen, maar mogen de video’s niet gebruikt worden voor commerciële doeleinden. Een pro-account is echter niet heel duur.

Natuurlijk hoef je niet alleen je eigen materiaal op deze platformen te zetten, je kunt namelijk ook andermans video’s gebruiken…

Hergebruiken van een ander

Er staan al ontzettend veel goede video’s op het internet. Maar waar kun je nu materiaal vinden wat goed bruikbaar is voor jouw online leermodules?

  • YouTube en Vimeo – Van videoclips tot TV reclames, segmenten van films en zelfs een leuke gemakkelijke uitleg over wiskunde.
  • Explania – Gratis content over verschillende onderwerpen. Explania heeft honderden geanimeerde filmpjes, interactieve tutorials en instructievideo’s.
  • TedTalks – TED staat voor Technologie, Entertainment en Design. Deze website staat vol met korte presentaties en heeft een reputatie voor geweldige meeslepende sprekers.
  • Leraar24 - Leraar24.nl biedt ondersteuning in de professionele ontwikkeling als leraar in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs of middelbaar beroepsonderwijs. De video's van Leraar24 kun je embedden op je eigen pagina, leerobjecten of leeromgeving.
  • Xnapda - Bij Xnapda kan je educatieve filmpjes terugvinden voor het 1ste tot en met het 6de leerjaar. Bij een abonnement is er daarboven gratis toegang tot de Funzone. Dit zijn leuke filmpjes om als ontspanning te tonen in de groep.
  • Wezooz Academy – Wezooz biedt leerstof aan voor alle middelbare school vakken én voor leraren. Het is te verkrijgen vanaf 12.99 per maand, maar je kunt hem ook eerst gratis uitproberen.


Wanneer iemand een video upload in YouTube kan deze aangeven dat de video niet gedownload of geëmbed mag worden. Dan kan het voorkomen dat wanneer je de video wil gebruiken in Xerte dat deze het niet doet.

 

 

2. Waar kan ik rechtenvrije audiobestanden vinden?

Er zijn verschillende websites waar je rechtenvrije audiobestanden vandaan kunt halen, we zetten er hier een aantal voor je op een rijtje:

  • BBC Sound Effects – Het BBC Sound Effects Archive is beschikbaar voor persoonlijke, educatieve en onderzoeksdoeleinden. Er zijn meer dan 33.000 clips van over de hele wereld van de afgelopen 100 jaar.
  • BBC Podcasts – BBC Podcasts brengt dagelijks (Engelstalige) podcasts uit. Zeker waard om eens naar te luisteren!
  • YouTube Audio Library – Een grote bibliotheek met auteursrechtvrije geluidseffecten en muziek - gemakkelijk opgezocht en eenvoudig gedownload als MP3.
  • Creative Commons Search – Handig voor achtergrondtracks, deze site zoekt op verschillende CC-sites. Selecteer de 'muziek'-opties zoals ccMixter, Jamendo en Soundcloud.
  • Audionautix – Audionautix wordt gerund door de Amerikaanse Jason Shaw. De meeste muziek op de website is van zijn hand, hoewel hij ook werkt met externe componisten. Je kunt op genre, stemming en tempo
  • Free Music Archive – Hier vind je een aantal toffe singer-songwriters, maar bijvoorbeeld ook fijne klassieke muziek. Er zijn verschillende CC licenties waaruit artiesten kunnen kiezen. Gelukkig gaat zoeken erg makkelijk.

 

 

3. Instellingen voor audio en video

Voor het gebruik van audio en video in de Xerte pagina’s is er een aantal instellingen die je het beste kunt gebruiken.

Audio

Voor audio gebruik je het bestandstype MP3. Wil je audio bewerken? Een handige gratis tool hiervoor is Audacity. Het mooie is dat het ook een open source tool is, net zoals Xerte!

Video

Voor video gebruik je het bestandstype MP4. Daarbij stel je hem in op H264 voor beeld en AAC voor geluid. Gratis tools om video’s te converteren zijn: Met Formatfactory heb je dit al snel geregeld (Let op! Tijdens het downloaden moet je toegang geven, lees goed WAAR je toegang toe geeft, anders kun je bijvoorbeeld eindigen met een extra zoekbalk en daar zit je waarschijnlijk niet op te wachten.). ZamZar.com is ook een optie, hiervoor hoeft er niks te worden gedownload.

 

 

4. Pagina types video


Hierboven zie je een mooi voorbeeld van een interactieve videoles gemaakt door Martijn de Winter van het ROC van Amsterdam. Bekijk deze in de blog ‘
Video in het onderwijsontwerp’ van Pascal Koole.

 
Er zijn verschillende pagina’s binnen Xerte die perfect zijn voor het gebruik van video. Zoals je hierboven ziet zijn deze ook rijkelijk toepasbaar en flexibel. Zo kun je bijvoorbeeld de video instellen zodat deze stopt wanneer een bepaald punt is bereikt. De deelnemer heeft dan de tijd om deze vraag in te vullen. Dit voorbeeld is gemaakt met de mediales pagina, maar je kunt ook de volgende pagina’s gebruiken:

  • Gesynchroniseerde video pagina;
  • Meerdere perspectieven pagina;
  • Video pagina;
  • En de YouTube video pagina.

Andere pagina’s die je kunt gebruiken zijn (misschien minder voordehand liggend):

  • Tekstpagina;
  • Nieuw venster;
  • Embed pagina;
  • En de hotspot connector pagina.


In de aankomende release van Xerte (Xerte 3.10) zitten ook een aantal pagina’s waar je naar uit kunt kijken! Een media 360 pagina (hiervoor is een 360 afbeelding nodig, waar je dan een video aan kunt toevoegen), een timeline pagina en een interactieve video pagina.

 

 

5. Pagina types audio

Voor audio heeft Xerte ook een aantal pagina’s die handig zijn om te gebruiken, maar audio kan in principe op ieder pagina type gebruikt worden:

  • Afbeelding, tekst en geluidpagina;
  • Meerdere perspectieve pagina;
  • Transcript lezer pagina;
  • Audio slideshow pagina;
  • Dictee pagina;
  • En de hotspot connector pagina.

Met iedere pagina in Xerte kun je audio automatisch laten afspelen.


 

Benieuwd naar meer mogelijkheden binnen Xerte? Kom naar een van de gratis Xerte Talks. Deze zijn georganiseerd samen met Katrien Bernaerts, coördinator bij Toll-net (KlasCement) in Vlaanderen. Je kunt ook een workshop of training plannen speciaal voor jouw organisatie.

 

 

CONTACT
Image

Bolduc Zakencentrum
Gebouw A
Utopialaan 49
5232 CD 's-Hertogenbosch
+31 (0)85-1308364


kvk 76992942
btw NL 860865757B01

© 2021 DLearning. All rights reserved.

Zoeken