Meer rondom online leren

Blogs & Nieuws

Content Creatie & Video

Dé Open AI service: ChatGPT

ChatGPT is gelanceerd in november 2022 en maakt sindsdien menig leven makkelijker met haar gedetailleerde antwoorden op zo ongeveer elke mogelijke vraag. "Maak een quiz over chocola"; "Schrijf een werkstuk over de Aziatische olifant"; "Welk cadeau moet ik kopen voor mijn vriendin?", typ het maar en de chatbot heeft er een uitgebreid antwoord op.

Het taalmodel, ontwikkeld door OpenAI, is beschikbaar voor iedereen. Maar hoe werkt dit nou? Het model is gebaseerd op een technologie die wordt gebruikt voor het genereren van tekst. Deze technologie identificeert en analyseert de belangrijkste delen van ingevoerde tekst om vast te stellen wat voor antwoord er wordt verwacht. Binnen een fractie van een seconde zoekt de robot dan het hele internet af naar informatie waarmee vervolgens een antwoord wordt gegenereerd. Het bijzondere hierbij is dat de ChatGPT contextgevoelig is. Dit wil zeggen dat het model in staat is om rekening te houden met eventuele eerdere conversaties die jij met de chatbot hebt gehad, waardoor het model een grotere garantie op een relevant antwoord kan geven. 

Een van de belangrijkste toepassingen van ChatGPT is het genereren van antwoorden op vragen. Het model is getraind op een grote hoeveelheid tekst, waardoor het in staat is om relevante informatie te vinden en een antwoord te geven. Dit maakt het model bijzonder geschikt voor gebruik in chatbots en virtuele assistenten.

ChatGPT kan ook worden gebruikt voor andere taaltaken, zoals het genereren van nieuwe tekst, het samenstellen van zinnen en het corrigeren van grammatica- en spellingfouten. Dit maakt het model bijzonder veelzijdig en nuttig voor een breed scala aan toepassingen. Zo zijn ook in dit artikel de 'kunsten' van de chatbot toegepast. Wij vroegen de robot ons uit te leggen hoe ChatGPT nou eigenlijk werkt. Het antwoord op deze vraag vonden we nog ietwat ingewikkeld dus vroegen we hem de tekst te herschrijven in makkelijkere taal. Met wat aanpassingen van de menselijke redactie is een deel van het voorgaande dan toch echt geschreven door het taalmodel ;)

Een ander voordeel van ChatGPT is dat het model kan worden aangepast aan specifieke domeinen of taakgebieden. Door het model te trainen op specifieke tekstmateriaal, zoals wetenschappelijke papers of technische documenten, kan het model worden gespecialiseerd in een bepaald domein.

Met al deze mogelijkheden is ChatGPT ook uitermate geschikt voor gebruik binnen onze producten. Een quiz maken met Xerte? Genereer je vragen met ChatGPT. Geef de chatbot een simpele opdracht zoals 'maak een quiz over online leermiddelen' en binnen een minuut staat er een quiz, inclusief feedback, voor je klaar om in jouw leermodule te verwerken. 

De grote vraag is nu natuurlijk: is de chatbot net zo accuraat als een mens zou zijn? Of is er zelfs de mogelijkheid dat de kunstmatige intelligentie ons ontstijgt? Hoewel de chatbot in een kwestie van seconden alle beschikbare informatie op het internet kan afzoeken, feit blijft dat de AI robot lang niet altijd aan alle eisen kan voldoen. Het chatmodel scheelt een hoop tijd in het opzoeken van informatie maar de tip is toch om nooit zomaar alles over te nemen. Lees na of de chatbot daadwerkelijk de informatie geeft die je nodig hebt en of alles klopt. Zeker in het Nederlands zijn er minder beschikbare vergelijkingsbronnen en kan een robot dus zeker nog grammaticale of spellingfouten maken. 

 

CONTACT
Image

Bolduc Zakencentrum
Gebouw A
Utopialaan 49
5232 CD 's-Hertogenbosch
+31 (0)85-1308364


kvk 76992942
btw NL 860865757B01

© 2021 DLearning. All rights reserved.

Zoeken